Hvad er sportspræstationer?

Sportspræstationer er en kompleks proces, der involverer fysiske, mentale, følelsesmæssige og sociale faktorer. Den omfatter neuromuskulære faktorer og forholdet mellem nervesystemet og dets dimensioner og det muskuloskeletale system, mental kontrol og psykologiske faktorer samt miljøforhold.

Evnen til at præstere under uforudsigelige situationer er afgørende. Atleterne skal tilpasse sig uventede forhold, f.eks. en regnstorm, der gennembløder en rugbybane, eller varme i et distanceløb.

Fysisk

En atlets præstation afhænger af en række fysiske færdigheder, herunder kraft, hurtighed, styrke, smidighed og koordination. Alle disse kræver træning og vedligeholdelse, så det er ikke overraskende, at atleterne tager sig tid til at gøre det rigtigt!

Mange atleter arbejder også sammen med en sportspsykolog eller specialist i mental ydeevne året rundt for at forbedre deres mentale spil. En god specialist i mental præstation kan hjælpe med stresshåndtering, lederskab og forbedring af kommunikationsfærdigheder.

En god præstationsspecialist vil også kunne vise dig, hvordan du bedst udnytter forbindelsen mellem krop og sind for at maksimere din præstation. Dette kan omfatte forståelse af, hvordan du håndterer dine følelser, mindsker risikoen for skader og styrker din selvtillid, så du kan overvinde modgang.

Mental

Mentale præstationer er en nøglefaktor for atleter, der sigter mod at opnå et højt niveau af sportslig succes, og kan være lige så vigtig som fysisk forberedelse og træning. Derfor er det så vigtigt at søge råd hos en kvalificeret, universitetsuddannet specialist i mental præstation, hvis du føler, at dit spil har det svært, eller at du er i risiko for at få problemer.

Idrætspsykologi (eller præstationscoaching) handler ikke blot om at få dig til at komme til et bedre sted, når tingene går galt; det er en helårsproces, hvor man hjælper dig med at genkende og opbygge dine styrker, fjerne forhindringer og skabe et solidt mentalt fundament for alle dine fremtidige sportslige mål. Det minder meget om styrke- og konditionstræning, idet det ikke kun sker, når der opstår et problem.

Idrætsudøvere kan have brug for hjælp i en række situationer, herunder manglende motivation eller følelsen af at være umotiveret til at træne, angst og depression på grund af en skade eller opfattet psykologisk pres fra trænere eller forældre. Nogle atleter vil have brug for specialiseret mental sundhedspleje, især i tilfælde af en alvorlig psykisk lidelse, der er forbundet med risiko for at skade sig selv eller andre.

Følelsesmæssig

Følelser er ofte involveret i sportslige præstationer, f.eks. når en atlet er nervøs før en konkurrence, er ked af at tabe eller præstere dårligt eller er begejstret og glad efter en stor sejr. Disse følelser kan være nyttige eller skadelige for præstationsresultaterne, afhængigt af atletens færdigheder og erfaring med at håndtere dem.

Udtrykket af grundlæggende følelser, herunder lykke, glæde, vrede og frygt, styres af en grænseflade mellem følelser og kognitive processer af højere orden. F.eks. udløses frygt af en opfattet fare eller trussel om skade.

Denne trussel kan komme fra en modstanders eller en træners fysiske eller psykologiske tilstand. Den kan også udløses af forfølgelsen af vigtige mål eller vurderingen af kompetencer.

Desuden kan følelsesmæssig udfordring være stærkt motiverende og er forbundet med glæde ved processen. Men når den ledsages af målfrustration, der truer enten atletens psykiske eller fysiske velbefindende, bliver den følelsesmæssigt truende.

Social

Sport er et vigtigt socialt fænomen, og den afspejler det samfund, som den udøves i. De er et naturligt laboratorium for undersøgelse af problemer, der gennemsyrer samfundet, såsom narkotika, vold, kriminalitet, snyd, sexisme, racisme, korruption, inflation og recession.

Idrætsudøvere har brug for social støtte i løbet af deres sportskarriere, som kan ydes af familiemedlemmer, trænere og holdkammerater. Flere undersøgelser har vist, at sportsfolk oplever positive niveauer af følelsesmæssig, informativ og konkret støtte fra disse sociale aktører.

Formålet med denne undersøgelse er at undersøge indflydelsen af iværksætterfaktorer (EO) og miljøfaktorer (dynamik, kompleksitet og fjendtlighed) på de sociale præstationer i spanske sportsklubber. Den anvender en symmetrisk (hierarkisk regressionsmodel) og asymmetrisk (kvalitativ komparativ analyse) metode.

EO er en forudsigelse af organisationers sociale præstationer i almindelighed og sportsklubber i særdeleshed. Det er en vigtig faktor, som ikke er undersøgt i vid udstrækning i sportssektoren, især i nonprofitorganisationer, der har en social funktion som hovedformål.

If you have any questions regarding press material or usage, please do not hesitate to contact us.