Det dyreste VM i fodbold

VM i fodbold er en af de mest populære sportsbegivenheder i verden, og hvert år indbringer det en enorm mængde penge til værtslandet.

En række VM'er har dog været plaget af forsinkelser og omkostninger. Disse begivenheder resulterer ofte i stadioner, der stadig er ufærdige, når spillere og tilskuere ankommer.

VM i 2002

VM i 2002 var den dyreste turnering, der nogensinde er blevet afholdt. Det skyldtes udgifterne til stadioner, transportinfrastruktur og andre omkostninger i forbindelse med afholdelse af en fodboldturnering.

Turneringen var også en af de mest kontroversielle. Fodboldens golden goal-regel var i kraft, og der blev truffet mange kontroversielle beslutninger under kampene.

Men på trods af udgifterne var VM i 2002 en succes, og det anses for at være en af de bedste begivenheder i historien.

Værtsnationerne Japan og Sydkorea brugte omkring 7 milliarder dollars på at bygge nye stadioner og andre faciliteter til begivenheden. Indtægterne fra turneringen var dog mindre end forventet, og landene stod tilbage med en lav ROI (return on investment).

VM i fodbold i 2006

VM i 2006 var det dyreste i fodboldens historie. Arrangementet kostede værtslandet Tyskland omkring 6,2 mia. dollars ifølge regeringsdata.

Ud over stadionbyggeriet medførte turneringen også betydelige infrastrukturomkostninger. Byen Leipzig, hvor VM blev afholdt, måtte bygge en ny havn og et effektivt transportsystem.

VM gavnede Tyskland, fordi det gav et løft til turistindustrien og skabte indtægter til statskassen. Det gav også et betydeligt overskud til det styrende fodboldorgan FIFA via billetsalget.

VM i fodbold i 2010

Da Sydafrika var vært for VM i fodbold i 2010, kostede det anslået 3,9 mia. Det var mindre end de tidligere værter Tyskland (4,3 mia. dollars i 2006), men turneringen kom ikke uden menneskelige omkostninger.

Ud over de dyre stadioner havde begivenheden omkostninger i forbindelse med migrantarbejdere, der blev dræbt eller fængslet på byggeprojekter. Den drænede også en i forvejen presset offentlig infrastruktur, især da det var tid til at bygge nye kraftværker og et nationalt net.

Danny Jordaan, som var med til at sikre Sydafrika VM i 2010, mener dog, at turneringen har efterladt en positiv arv. Han siger, at pengene skulle bruges til at bygge nye veje, lufthavne og stadioner, som har været en velsignelse for landets turistindustri.

VM i fodbold i 2014

VM i fodbold i 2014 er uden tvivl den dyreste fodboldturnering nogensinde. Det anslås at have kostet Brasilien 25,6 milliarder R$ (13,3 milliarder USD).

VM i fodbold er en stor sportsbegivenhed, og det tager flere år at forberede sig, før kampene afholdes. Det omfatter bl.a. opførelse af stadions, veje og anden infrastruktur.

Det involverer også et stort antal arbejdere, som bruger deres tid på at forberede værtsbyerne på tilstrømningen af besøgende.

På trods af disse høje omkostninger menes VM at have været med til at sætte gang i Brasiliens økonomi, men kun i en kort periode. Det er dog usandsynligt, at det midlertidige løft er nok til at opveje for høje eller overskredne omkostninger, mistanke om politisk korruption, svigagtigt anvendte eller tabte penge, forpassede muligheder for at omdirigere nogle af midlerne til andre sektorer eller sociale skader forårsaget af manglende hensyntagen til beboere og arbejdstagere.

VM i fodbold 2018

VM i fodbold er den dyreste fodboldturnering i verden og indbringer milliarder af dollars hvert fjerde år. Det er ikke billigt at arrangere begivenheden, idet hvert værtsland betaler millioner af dollars for at forberede deres stadioner og infrastruktur til en massiv tilstrømning af internationale besøgende.

FIFA høster indtægter fra billetsalg, sponsorater og tv-rettigheder. Turneringen i Brasilien i 2014 indbragte 4,8 mia. dollars til forbundet, hvilket gør det til en indbringende begivenhed for FIFA.

If you have any questions regarding press material or usage, please do not hesitate to contact us.